Actueel

Noord-Nederland, upcoming logistieke hotspot?!

Terug naar het overzicht
Gepubliceerd op 14 juni 2021

Tot nu toe richtten logistieke bedrijven hun pijlen voornamelijk op het gebied langs de lijn Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Venlo. Maar hierin komt een kentering, signaleren gemeentes in de noordelijke provincies van ons land. De aankoop van commerciële bouwgrond in Groningen, Friesland en Drenthe biedt dan ook interessante voordelen.

GUNSTIGE LIGGING

Een groot voordeel van de noordelijke provincies is de gunstige ligging ten opzichte van Duitsland en de Scandinavische landen. Grote verkeersaders zoals de A7 en de A37 faciliteren een filevrije verbinding naar de Duitse en Scandinavische afzetgebieden. Deze positie wordt nog eens versterkt door de Groningse Eemshaven, Nederlands grootste overslaghaven. Een grote hoofdvaarweg – vanaf Amsterdam via het IJsselmeer en het Friese Lemmer – maakt deze haven zelfs voor de grotere binnenvaartschepen uitstekend bereikbaar.

ROYALE ARBEIDSMARKT

Bekijken we de arbeidsmarkt in de noordelijke provincies, dan worden we opnieuw positief verrast. De gemiddelde vacature trekt hier acht tot negen geschikte kandidaten. In de Randstad ligt ditzelfde getal tussen de vier en de vijf. Tel daarbij op de aantrekkelijke grondprijzen, subsidies en de plezierige, nuchtere mentaliteit van Groningers, Friezen en Drenthenaren en de groeiende interesse van grote investeerders in Noord-Nederland wordt duidelijk.

KRACHTIGE REGIO

Genoemde factoren maken van de noordelijke provincies een krachtige regio. Het voelt als een gebied dat tot nu toe over het hoofd is gezien. Maar dat verandert nu investeerders door schaarste nauwlettender om zich heen kijken. Zij ontdekken dan in de noordelijke provincies een vestigingsklimaat dat in schril contrast staat tot dat op de huidige logistieke hotspots met hun overbezetting, files en torenhoge grondprijzen, gesteld dat er al een kavel commerciële bouwgrond te vinden is.

JUIST LOGISTIEKE BEDRIJVEN

Het groeiende enthousiasme voor het noorden van ons land merkt ook gemeente Emmen. “Bedrijven hebben ontdekt dat het noorden een krachtige regio is: het aantal aanvragen voor commerciële bouwgrond groeit hier gestaag”, vertelt Michel Veenma, strategisch acquisiteur van gemeente Emmen. “Zowel vanuit de regio als vanuit het land. Juist omdat hier nog iets te kiezen valt, laten met name logistieke bedrijven de drukte achter zich en kiezen zij voor de andere tarieven. Waarom zou je in de file gaan staan met je vracht als je hier kunt profiteren van een minstens zo gunstig vestigingsklimaat? Uiteraard is bedrijfsvestiging in het noorden geografisch gezien niet voor ieder bedrijf een goede optie, maar het is een goede ontwikkeling dat onze mooie regio tegenwoordig zeer serieus meedoet. Zo scoorden we onlangs nog een tweede plaats in de race voor de vestiging van Tesla.”

OOK ANDERE TAKKEN VAN SPORT

De noordelijke provincies vormen nu al een thuishaven voor ondernemers met innovatieve ideeën over groene chemie en recycling. De windmolen die van afvalwater drinkwater maakt, de fiets die op waterstof loopt, hang- en sluitwerk van gerecycled polyamide, decoratieve plantenbakken waarin de energie van je zonnepanelen kan worden opgeslagen. Het is nog maar een greep uit de groene ideeën die ontsproten in de frisse lucht van Groningen, Friesland en Drenthe. De infrastructuur is klaar voor deze ondernemers. De verkrijgbare kavels van commerciële bouwgrond – inclusief informatie en contactpersonen – liggen klaar: www.bouwgrondvinden.nl.

Contact

Benieuwd wat Bouwgrondvinden voor jou kan betekenen? Wij komen graag in contact.

Neem je liever zelf contact op? Dat kan natuurlijk ook.