Arbeidsmarkt steeds belangrijker bij locatiekeuze distributiecentra

Gepubliceerd op 25 juni 2018

Arbeidsmarkt steeds belangrijker bij locatiekeuze distributiecentra

Er is een steeds groter tekort aan geschikt personeel in de sector logistiek en transport. Met name aan het aantal beschikbare logistieke medewerkers en chauffeurs schort het. Dit heeft als gevolg dat de strategische keuze voor een locatie, naast de traditionele locatiecriteria als prijs en infrastructuur, steeds vaker gebaseerd wordt op de beschikbaarheid van geschikt personeel.

Groei distributiecentra

Nederlandse consumenten schaffen steeds vaker producten online aan. Voor dit jaar wordt er zelfs een online omzet van 26,3 miljard verwacht. Dit zou een groei zijn van 17 procent ten opzichte van het jaar 2017. Al deze online aankopen dienen natuurlijk ook opgeslagen, verzameld en verspreid te worden. Als gevolg hiervan zijn er steeds meer distributiecentra benodigd. Uit onderzoek van Stec groep blijkt dat logistiek vastgoedpartijen in Nederland de komende jaren ruim 4 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed willen realiseren. Dit zorgt voor een stijgende vraag naar personeel, maar daar overschrijdt de vraag het aanbod inmiddels.

Steeds groter tekort

Er is een steeds groter tekort aan geschikt personeel in de sector logistiek en transport. Met name aan het aantal beschikbare logistieke medewekers en chauffeurs schort het. Een reden hiervan is de vergrijzing en verkrimping van de beroepsbevolking. In de logistieke sector is dit zelfs sterker dan in diverse andere sectoren.

Locatiekeuze steeds vaker gebaseerd op beschikbaarheid personeel

Dit heeft als gevolg dat de strategische keuze voor een locatie, naast de traditionele locatiecriteria als prijs en infrastructuur, steeds vaker gebaseerd wordt op de beschikbaarheid van geschikt personeel. Inditex bijvoorbeeld heeft om die reden vorig jaar mei besloten hun XXL distributiecentrum te realiseren op Lelystad Airport Businesspark. Hierbij is ook gekeken naar de afstand die het personeel moet reizen. Bij de locatiekeuze is ook Limburg als optie voorbij gekomen, maar hier is uiteindelijk niet voor gekozen vanwege de twijfel aan genoeg geschikt personeel in die regio. Beschikbaarheid van het personeel in de regio Almere-Lelystad was dus één van de belangrijke criteria bij de locatiekeuze en dit zal steeds vaker het geval zijn.

Bronnen:

  • https://www.ecommercenews.nl/online-omzet-2018-e263-miljard/
  • https://www.logistiek.nl/warehousing/nieuws/2018/06/groei-in-xxl-distributiecentra-houdt-aan-101163739
  • https://www.stlwerkt.nl/media/media/domeinen/organisatie%20en%20leidinggeven/arbeidsmarktrapportage-2016-web.pdf
  • https://www.logistiek.nl/warehousing/nieuws/2018/04/almere-lelystad-een-logistieke-hotspot-in-wording-101163257
  • https://www.logistiek.nl/warehousing/nieuws/2017/11/159839-101159839
« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Instellingen Direct Accepteren
sluiten