Actueel

Grond kopen Nederland: tips om passende bedrijfsgrond te vinden

Terug naar het overzicht
Gepubliceerd op 28 juni 2022

Heeft u de beslissing gemaakt om een stuk grond te gaan kopen? Dan is er wel een aantal zaken waar u op dient te letten. Het is namelijk niet het geval van over `één nacht ijs` gaan in dit geval. U kunt niet zomaar een bouwkavel kopen en hier naar uw wensen direct een bedrijfspand op zetten. Daar zitten regels aan verbonden.

We nemen graag met u een aantal tips door over het kopen van kavels voor uw bedrijfspanden. Zo weet u precies waar u rekening mee moet houden. En wat wel en niet kan.

KAVELS KOPEN: HET GEBIED

Wanneer u de bouwplannen wilt vormgeven, controleer dan eerst eens welke grondposities er in Nederland zijn. Bouwkavels zijn er op veel verschillende plekken te vinden.

Er zijn ook beperkingen. Landbouwgrond komt bijvoorbeeld niet in aanmerking in bouwgrond van te maken. De beste manier om uit te zoeken in welke kavel u het beste kunt investeren is door het uitzoeken bij de gemeenten waar u eventueel een goede optie heeft gezien.

Overzicht van de bouwplannen

U kunt in de meeste gevallen door een zoekopdracht te doen betreffende de gemeente een overzicht vinden van alle bouwplannen die actueel en toekomstig gepland staan. Als dit overzicht er niet is dan kunt u de gemeente direct via haar contactgegevens benaderen om het plan voor de koop van het bouwkavel te bespreken.

DE PRIJS VAN EEN STUK GROND

De locatie kan ook een groot verschil maken in de prijs van de bouwgrond. Bouwgrond in Noord-Holland zal naar alle waarschijnlijkheid duurder zijn dan bouwgrond in Drenthe, simpelweg omdat meerdere bedrijven zich liever hier vestigen.

In de stad zal grond ook duurder uitvallen dan daarbuiten. Dit moet u dus ook in acht nemen bij het kopen van bouwgrond. Ook moet u rekening houden met eventuele panden en voorzieningen die u al heeft, en of de nieuwe locatie hier goed mee samenvalt.

BOUWGROND GEVONDEN? BOUWVOORSCHRIFTEN CONTROLEREN!

Heeft u de perfecte kavel aangeboden gekregen? Dan zijn er nog een aantal eisen die u langs moet gaan voordat u een besluit neemt over het kopen van de bouwgrond. U moet de bouwvoorschriften van de bouwgrond altijd controleren alvorens er gebouwd gaat worden.

Waar zijn ze voor?

De bouwvoorschriften zijn voornamelijk bedoeld om aan te geven hoe een bedrijfspand eruit moet komen te zien, en er is meer zoals de toegestaan nok- en goothoogte, de stijl van het pand, parkeerplaatsen en nog meer. Deze informatie is dus best belangrijk. Dus voordat de aannemer en projectontwikkelaars aan de slag kan, moet u wel controleren of er nog zaken in de bouwvoorschriften staan die van belang zijn. Het is dan wellicht ook beter als de architect enkel delen van de ontwerpen van een nieuw gebouw af heeft, zodat u nog wat vrijheid heeft voor het geval de bouwvoorschriften van de kavel minder gunstig uitvallen.

IS DE KAVEL BOUWRIJP?

Dit kunt u in de advertentie niet altijd zien. Voordat u daadwerkelijk overgaat tot koop moet u weten of de kavel bouwrijp is. Wat betekent dat precies?

Een bouwrijpe kavel betekent dat de bouwer, dus uzelf of andere partijen, direct de schop in de grond kan steken om met de bouw te starten, bij wijze van spreken.

Bouwrijke kavel?

Een kavel die bouwrijp is die is kent geen obstakels, is schoon en beschikt over de nodige nutsvoorzieningen. De verkopende partijen doen dit vaak al, maar het is van belang dat dit voor de koop nog een keer goed nagekeken wordt. Dit is echter niet altijd het geval. Dat komt omdat dit bijvoorbeeld niet vanuit de overheid verplicht is. Het is belangrijk om dit te checken, anders jaagt u zichzelf naast het kopen van bouwgrond nog op extra kosten. Kavels zijn al niet goedkoop, dus het is beter om kavels te kopen die 100% bouwrijp zijn.

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heeft u verdere vragen of opmerkingen over bouwgrond in Nederland? U kunt ons benaderen via ons e-mailadres. Ieder zaak is immers weer een klein beetje anders. Wij bestaan om u zo snel mogelijk en betrouwbaar goede grond te laten vinden. Of dit nu in de hoek van ridderkerk is, of aan de rand van het land. Wij beantwoorden iedere vraag maar al te graag.

Contact

Benieuwd wat Bouwgrondvinden voor jou kan betekenen? Wij komen graag in contact.

Neem je liever zelf contact op? Dat kan natuurlijk ook.