Actueel

Focusgebieden Agro Food Nederland

Terug naar het overzicht
Gepubliceerd op 11 december 2018

Afgelopen maand is het blad FOOD Locaties Nederland 2018 – 2019 verschenen. Hierin heeft Bouwgrondvinden.nl een aantal Food focusgebieden in Nederland benoemd. Lees hier meer over de focusgebieden en klik op de cover om het artikel te lezen.

FOOD VALLEY

Regio Food Valley is ook een organisatie die als ambitie heeft de Food Valley regio te ontwikkelen waarbij er een samenwerkingsverband is van acht gemeenten; Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. In deze regio zijn er ruim 2.600 bedrijven en instellingen gevestigd. Hieronder vallen bijvoorbeeld Arla Foods, Struik Europe en Friesland Campina. Ook de Wageningen UR zorgt voor extra kennis in dit gebied.

DAIRY VALLEY FRIESLAND

Dairy Valley in Friesland is het zuivelhart van Nederland. Dit is een samenwerking tussen de provincie Friesland, 4 gemeenten, hogeschool van Hall Larenstein en bedrijven als FrieslandCampina en Ausnutria.

FOODDELTA ZEELAND

Deze stichting bestaat uit ondernemers uit de agrarische, schaal- en schelpdier, logistieke, voedselverwerkende, retail- en horecasectoren. Ruim 15% van de totale werkgelegenheid in de Zeeuwse economie komt voort uit de foodsector.

FLEVO FOOD

Flevo Food is een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Er is een hoge mate van samenwerking tussen deze bedrijven en overheden, financiële- en kennisinstellingen. De bedrijven binnen deze vereniging zijn actief in het produceren, verwerken, bewerken en leveren van voedsel.

AGRIFOOD CAPITAL

Noordoost-Brabant wordt (nu al) gezien als de agrifood capital van Nederland. Deze regio heeft dan ook de ambitie om van Noordoost-Brabant de topregio in agrofood te maken. In deze regio vallen bijvoorbeeld ‘s-Hertogenbosch, Vught, Boxmeer en Meierijstad.

GREENPORT WEST-HOLLAND (VOORHEEN WESTLAND-OOSTLAND)

Dit is de samenwerking tussen ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen. Het is het grootste internationale glastuinbouwcluster. Hier zijn talloze grote internationale spelers in productie, handel, kennis, innovatie en logistiek gevestigd. Partners van deze organisatie zijn bijvoorbeeld Duijvestijn Tomaten, Lans Tomaten, InHolland hogeschool, TU Delft en demokwekerij Westland.

GREENPORT VENLO

Dit is een tuinbouwgebied met werklandschappen en een kennislandschap. In dit gebied ligt o.a. het glastuinbouwgebied Californië. In dit gebied zijn bijvoorbeeld de tuinders Gielen, Van Lipzig en Sweet Lions cherrytomaten gevestigd. Ook het glastuinbouwgebied Siberië ligt hier. Dit is vooral gericht op zacht fruitteelt. Bedrijven die hier gevestigd zijn, zijn Hortus Regius B.V., Fresh Valley, West Plant Group en Gubbels Siberië B.V.

GREENPORT NOORD-HOLLAND NOORD

Deze regio is een belangrijke leverancier van vlees, zuivel en vis. Ook is het één van de grootste productiegebieden van Europa voor bloemen, bloembollen en sierteelt. Seed Valley valt ook in Noord Holland Noord. Dat is de plek waar de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie plaatsvindt. In Noord Holland Noord vind je akkerbouw, visserij, bollenteelt, dierhouderij, fruitteelt, glastuinbouw, vollegrondsgroenteteelt en zaadveredeling (SeedValley).

Bekijk op pagina 15 ons stuk in het magazine FOOD Locaties Nederland 2018 – 2019

Contact

Benieuwd wat Bouwgrondvinden voor jou kan betekenen? Wij komen graag in contact.

Neem je liever zelf contact op? Dat kan natuurlijk ook.