Actueel

Een pleidooi om je niet te beperken tot greenfieldkavels

Terug naar het overzicht
Gepubliceerd op 19 januari 2021

Bedrijfskavels gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. Maar de zogenaamde ‘greenfieldkavels’, de groene velden langs de provinciale- en snelwegen, zijn over het algemeen gewilder bij ontwikkelaars en bedrijven dan ‘brownfieldkavels’ op bestaande locaties en industrieterreinen. Waarom? Bedrijven kiezen voor een nieuwe locatie met een goede infrastructuur en ontsluiting en zien op tegen de administratieve rompslomp van brownfield. Maar, Bouwgrondvinden.nl heeft een advies voor bedrijven die op zoek zijn naar bouwgrond: beperk je niet tot greenfield! Door open te staan voor brownfieldkavels vergroot je de vijver waarin je vist aanzienlijk. Bovendien bestaan er veel onterechte vooroordelen over brownfield, die wij graag toelichten.

LOCATIE

Greenfieldkavels hebben vaak een moderne(re) infrastructuur en uitstekende ontsluiting. Echter kennen deze locaties veelal wel een grotere afstand tot woonlocaties en daarmee tot de arbeidsmarkt. En je zou ook kunnen beredeneren dat de beste kavels op de beste plekken juist als eerste vergeven zijn. Als je nu een XXL-distributiecentrum zou mogen bouwen op een bestaand kavel aan de Rotterdamse haven dan zou je daar direct voor tekenen, toch? Eigenlijk is het vooral belangrijk om naar de behoefte van een bedrijf te kijken en op basis daarvan te bepalen wat de optimale locatie is.

PROCESSNELHEID

Complexe eigendomssituaties, ondergrondse risico’s, verouderde bestemmingsplannen. Allemaal redenen om, zeker in het winnen van kosten en tijd, niet voor brownfield te kiezen. Maar is dit wel terecht? Onze ervaring is dat het tegendeel vaak waar is. We zullen niet ontkennen dat deze problemen kunnen voorkomen en het proces kunnen vertragen, maar onze ervaring is dat de betrokken partijen juist bij brownfield vaak erg welwillend zijn.

Neem bijvoorbeeld een verouderde productiehal op een volwassen bedrijvenpark: een dergelijk pand is zowel de omgeving als de gemeente vaak al jaren een doorn in het oog. Herontwikkelings- of nieuwbouwplannen zullen – zelfs als een bestemmingsplanwijziging nodig is – met open armen worden ontvangen. Herontwikkeling levert per slot van rekening veel werkgelegenheid op en brengt locaties weer tot leven. Geheel anders is de situatie bij het plan om een nieuw distributiecentrum op een voormalig koeienveldje aan de bosrand te plaatsen. Dergelijke procedures rondom greenfieldkavels kunnen veel (meer) tijd in beslag nemen en energie kosten.

CIRCULARITEIT

Wij zijn groot voorstander van circulariteit. Het is nu eenmaal een stuk duurzamer om te bouwen op bestaande locaties dan om nieuwe kavels aan het landschap te onttrekken. En zeg nou zelf, het clusteren van industrie op bestaande bedrijventerreinen levert toch een veel mooier plaatje op?

Zoals gezegd, bouwgrond is schaars. Schrijf brownfield locaties daarom niet bij voorbaat af. We zien sowieso een trend richting brownfield, het uitgeven van nieuwe kavels houdt natuurlijk een keer op. En dan gaan er gegarandeerd mooie dingen gebeuren op bestaande industrieterreinen.

Nieuwsgierig geworden? Wij helpen je graag in je zoektocht naar de perfecte bouwkavel. Neem contact op met Bouwgrondvinden.nl voor de beste – groene of bruine – bedrijfskavels!

Contact

Benieuwd wat Bouwgrondvinden voor jou kan betekenen? Wij komen graag in contact.

Neem je liever zelf contact op? Dat kan natuurlijk ook.