Actueel

Brabant aan kop met XXL-distributiecentra

Terug naar het overzicht
Gepubliceerd op 1 augustus 2016

Op de corridor Rotterdam – Brabant – Limburg verrijzen in recordtempo de meeste XXL-distributiecentra . Sinds 2013 zijn er in dit deel van Nederland 28 van deze mega-dc’s gebouwd met elk een omvang van meer dan 40.000 vierkante meter. In Noord-Brabant zijn en worden de meeste van dit type panden gerealiseerd, waarbij logistieke hotspot Tilburg-Waalwijk de nationale koploper is, blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International.

De komende jaren wordt een verdere groei van het aantal ‘big boxes’ in Nederland, blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van Buck Consultants International tijdens de Provada beurs in de RAI in Amsterdam. De 28 nieuwe XXL-distributiecentra, waarvan een aantal nog deels in aanbouw zijn, krijgen elk een omvang van meer dan 40.000 vierkante meter. Als alles deze panden gereed zijn, beslaan zij een oppervlakte van twee miljoen vierkante meter en bieden ze werkgelegenheid aan ruim 10.000 mensen.

GROOT AANDEEL WEBSHOPS EN RETAILERS

XXL-distributiecentra – een trend die in 2013 in gang werd gezet – worden gerealiseerd door retailers en grote webwinkels, zoals Primark (Roosendaal), Action (Echt), Lidl (Waddinxveen) en Bol.com (Waalwijk), producenten en zogeheten merkbedrijven als Tesla (Tilburg), Michael Kors (Venlo) en PVH (Venlo) en logistiek dienstverleners, Rhenus (Eindhoven), DB Schenker (Tilburg), Arvato (Gennep) XPO Logistics (Tilburg) en Menlo Worldwide (Eindhoven).

XXL DC’S BIEDEN SCHAALVOORDELEN

Belangrijke drijfveren bij de realisatie van deze mega-distributiecentra zijn volgens René Buck, directeur Buck Consultants International, schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologieën kunnen worden ingezet, efficiëntere inzet van personeel en het combineren van leveringen. “Bij zowel de ‘traditionele’ winkelketens met groeiende internetverkopen als bij de pure on-line warehousing is meer ruimte nodig om voldoende voorraad te hebben van een groot assortiment producten en om alle bestellingen individueel te verpakken. Veel ruimte is ook nodig om artikelen die consumenten retourneren uit te pakken, te inspecteren en weer klaar te maken voor verzending”, aldus Buck gisteren tijdens de presentatie van het onderzoek op de Provada-beurs.

MEESTE MEGA-DC’S IN BRABANT

Uit de inventarisatie van het adviesbureau uit Nijmegen blijkt dat de corridor Rotterdam-Brabant-Limburg favoriet is als vestigingsplaats voor XXL-distributiecentra. Maurice Kuipers, senior adviseur bij Buck Consultants: “Noord-Brabant doet het met een marktaandeel van 46 procent het beste, gevolgd door Limburg met 25 procent en Zuid-Holland met 18 procent. De regio Tilburg-Waalwijk – derde tijdens de recent gehouden logistieke hotspot verkiezing – is de nationale koploper.”

VERDUBBELING NIEUWBOUWPROJECTEN

Voorlopig komt aan de groei in deze sector nog geen einde. Halverwege dit jaar zijn investeringen in elf nieuwe XXL-complexen aangekondigd, bijna het dubbele van twee jaar, constateert Buck. Het bureau noemt het een uitdaging om de komende tijd voldoende grote kavels op de gewenste logistieke hotspots beschikbaar te hebben.

Bron: logistiek.nl

Contact

Benieuwd wat Bouwgrondvinden voor jou kan betekenen? Wij komen graag in contact.

Neem je liever zelf contact op? Dat kan natuurlijk ook.