Wat is kosten koper?
Op zoek naar bouwgrond? Dan heeft u met meer te maken dan enkel de aankoopprijs. Zo krijgt u ook te maken met extra kosten zoals kosten koper. We begrijpen dat u zich afvraagt: Waaruit zou kosten koper bestaan? Dat nemen we graag met u door.
Wat houdt het in?
Vaak wordt kosten koper afgekort als K.K. Dit zijn extra kosten die u betaald bij de aankoop van bouwgrond of een pand. Dit zijn kosten die u betaald van eigen geld.
Te allen tijde rekening houden met kosten koper
Deze kosten zijn bij de koopsom niet inbegrepen. U moet dus de kosten koper meefinancieren bij het kopen van een bouwkavel. Dit zijn extra kosten die soms over het hoofd worden gezien, dat is natuurlijk niet de bedoeling want dan zit u met extra kosten waar u niet op heeft gerekend. Een belangrijke tip is dan ook om altijd van de hoogste kosten uit te gaan, op die manier is het ergste wat er kan gebeuren dat wanneer u het mis heeft u geld overhoudt. Kosten koper kunnen erg uiteenlopen, dit is ook afhankelijk van de waarde van de bouwkavel.
Kosten koper bestaat uit een aantal elementen, hiermee moet u rekening houden, we nemen ze zo even met u door.
Vergelijkbaar met overkopen bestaande bouw
U heeft dit wellicht in de particuliere situatie wel eens gezien, ook als bedrijf krijgt u hiermee te maken. Kosten koper wordt vooral gezien bij het kopen van bestaande bouw / bestaande woningen.
Soortgelijk concept
Hier geldt exact hetzelfde concept. Bij de koop van een bestaand huis krijgt u ook te maken met kosten koper. Voorbeelden zijn kosten voor de overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor een bouwtechnische keuring, advies en bemiddelingskosten. In de meeste gevallen zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar.
Nieuwbouw
Bij een nieuwbouwwoning niet niet omdat u dan geen bestaande woning koopt, er zijn dan geen koper kosten voor het overdragen van het huis waardoor er dus vrijstelling geldt voor nieuwbouw.
Kosten koper bouwkavel
Uiteraard gaat het nu niet om een particuliere situatie of het kopen van een huis, maar om het kopen van bouwgrond. Denk er bij het kopen van een bouwkavel goed aan dat er kosten bij komen kijken. Zo is er sprake van overdrachtsbelasting, kadasterkosten en kosten van de notaris. Wanneer een bouwkavel Kosten Koper aangeboden wordt betekent dit dat, naast de koopsom, ook deze overige kosten voor de koper van het kavel zijn.
Kosten koper berekenen: BTW of overdrachtsbelasting
Bij een kavel dat K.K. is, zijn de kosten voor BTW/overdrachtsbelasting tevens voor de koper. De BTW is 21% en overdrachtsbelasting 6%.
Verschil BTW en overdrachtsbelasting
Wanneer spreekt u nu van BTW en wanneer van overdrachtsbelasting? Wanneer het om het verkopen van een bouwterrein gaat, valt de overdracht onder BTW. In alle andere gevallen valt het onder overdrachtsbelasting.
Definitie van het bouwterrein
De definitie van een bouwterrein is in dit geval dat de grond op het moment van overdracht bestemd is om te worden bebouwd. Ook geldt dit wanneer de koper de grond koopt om er op te bouwen. Ook al is deze grond nog niet bouwrijp gemaakt. Reeds bebouwde grond valt dus onder overdrachtsbelasting.
Bijkomende kosten: Kadasterkosten
Voor het veranderen van eigenaar van grond rekent het kadaster kosten. Veelal vallen deze kosten onder de notariskosten.
Bijkomende kosten: Kosten van de notaris
Bij de aankoop van grond dient een leveringsakte opgesteld te worden. Dit dient gedaan te worden door een notaris. Hieronder vallen vaak ook de kadasterkosten. De notaris zorgt in dit geval voor de inschrijving bij het kadaster.
Wat is een eigendomsakte?
Dit is het het eigendomsbewijs. Dit wordt ook wel de leveringsakte genoemd. Dit is een bewijs van dat jij eigenaar bent van de bouwkavel en deze wordt na koopovereenkomst vrij op naam gegeven.
Bewijs hoort enkel bij de kavel
Belangrijk om te weten: Dit bewijs hoort bij de bouwkavel en niet bij de persoon. Aanvraagkosten voor het inschrijven in het kadaster hoeft u niet zelf te doen, dit doet de notaris. Die berekent deze kosten aan u door en deze komen dus bovenop de aankoopkosten en andere kosten.
Bijkomende kosten
Het is verstandig om u te informeren over de kosten die bovenop de koopprijs komen. De kosten koper van bouwkavels zijn dus vergelijkbaar met de kosten koper als u een huis koopt als particulier, maar toch zijn er wel de nodige verschillen.
We zetten het graag nog even op een rij – dit zijn eventuele bijkomende kosten naast het verkopen van een kavel van de verkopende partij:
- Overdrachtsbelasting
- Notariskosten
- Taxatiekosten
- Advieskosten
- Bemiddelingskosten
Vragen?
Heeft u vragen? Dan kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht. Het is immers geen makkelijk onderwerp. Velen zijn bekend met het concept vanuit de particuliere hoek, of vanuit het verkopen van bedrijfspanden, maar met een kavel werkt het net weer even anders. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u verder.