Logistieke vastgoedmarkt breekt alle records!

Gepubliceerd op 02 oktober 2017

Het totale beleggingsvolume op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt komt voor het eind van dit jaar uit op een recordbedrag van 1,6 miljard euro. Dit eerste half jaar alleen werd er 776 miljoen euro geïnvesteerd door vooral buitenlandse beleggers in distributiecentra.

 

Het afgelopen jaar bedroeg het beleggingsvolume 1,3 miljard euro. Ook toen was er sprake van een record, concludeert vastgoed dienstverlener Savills in het onderzoeksrapport Spotlight on Logistics Property Markt (download pdf). In de publicatie, die afgelopen vrijdag verscheen, blijkt dat drie recente grote transacties van 400 miljoen euro ervoor gezorgd hebben dat het huidige beleggingsvolume op dit moment al tussen de 1,1 tot 1,2 miljard euro bedraagt.

Drie grote acquisities

Grote acquisities waren die van CBRE GI die een portefeuille van 260.000 vierkante meter van Somerset Capital Partners aankocht, Savills IM die een portefeuille bestaande uit twee panden van ongeveer 140.000 vierkante meter aankocht van Dudok Logistiek Vastgoed en de aankoop van Real I.S. van ongeveer 50.000 vierkante meter distributieruimte in Moerdijk.

Buitenlandse beleggers investeren veel in NL

Volgens Niek Poppelaars, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland, valt met name het buitengewoon hoge aandeel op van buitenlandse beleggers die investeren in de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt. “In de eerste helft van dit jaar groeide het aandeel grensoverschrijdende beleggingen naar bijna 83 procent.”

Meeste investeringen in nieuwe panden

Poppelaars verwacht verder dat buitenlandse beleggers betrokken zullen zijn bij de meerderheid van de nieuwe ontwikkelingen in logistiek vastgoed. “Vooral de beleggers met een hoger risico profiel zullen zich richten op speculatieve ontwikkelingen.”

Rendementsniveau onder 5 procent

De toenemende beleggersinteresse zorgt volgens Savills voor een neerwaartse druk op de bruto aanvangsrendementen (BAR). De vastgoedadviseur verwacht de eerste transactie op een rendementsniveau onder de 5 procent voor het einde van het jaar.

Laagste aanvangsrendementen in Venlo

De laagste BAR is in de regio Schiphol en in logistieke hotspot Venlo, waar factoren als schaarste van product, uitstekende verbindingen, beschikbaarheid van land en de mogelijkheden voor de realisatie van XXL-distributiecentra beleggers het comfort bieden om rendementen van dit niveau te betalen.

Huur domineert logistiek vastgoedmarkt

Volgens Douglas van Oers, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills hebben de historisch lage yields eigenaar-gebruikers ervan overtuigd om zowel hun bestaande distributiecentra als nieuwbouwontwikkelingen te verkopen en tegen aantrekkelijke huurprijzen terug te huren. “Daardoor zien we de markt van logistiek vastgoed verschuiven van een eigenaar-gebruiker naar een huurmarkt. Ruim 70 procent van de recente nieuwe ontwikkelingen worden gehuurd. Historisch gezien was dit percentage ongeveer 50 procent.”

Record opname in Noord-Brabant

Naast een piek in het beleggingsvolume verwacht Savills ook dat de voortdurende grote gebruikersvraag dit jaar zorgt voor een record-opnameniveau in logistiek vastgoed. In het eerste kwartaal van dit jaar werd al 1,7 miljoen vierkante meter aan distributieruimte opgenomen, waarvan bijna de helft in de logistieke hotspots in Noord-Brabant. Dit bevestigt volgens Savills de dominantie van deze provincie binnen de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt.

Bron: Logistiek.nl

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Instellingen Direct Accepteren
sluiten