K. K. (Kosten Koper)

Kosten zijn voor de koper

K. K. is de afkorting voor 'kosten koper'. Denk er bij het kopen van een bouwkavel goed aan dat er kosten bij komen kijken. Zo is er sprake van overdrachtsbelasting, kadasterkosten en kosten van de notaris. Wanneer een bouwkavel Kosten Koper aangeboden wordt betekent dit dat, naast de koopsom, ook deze overige kosten voor de koper van het kavel zijn.

BTW of overdrachtsbelasting

Bij een kavel dat K.K. is, zijn de kosten voor BTW/overdrachtsbelasting tevens voor de koper. De BTW is 21% en overdrachtsbelasting 6%. Maar wanneer spreek je nu van BTW en wanneer van overdrachtsbelasting? Wanneer het om het verkopen van een bouwterrein gaat, valt de overdracht onder BTW. In alle andere gevallen valt het onder overdrachtsbelasting. De definitie van een bouwterrein is in dit geval dat de grond op het moment van overdracht bestemd is om te worden bebouwd. Ook geldt dit wanneer de koper de grond koopt om er op te bouwen. Ook al is deze grond nog niet bouwrijp gemaakt. Reeds bebouwde grond valt dus onder overdrachtsbelasting.

Kadasterkosten

Voor het veranderen van eigenaar van grond rekent het kadaster kosten. Veelal vallen deze kosten onder de notariskosten.

Kosten van de notaris

Bij de aankoop van grond dient een leveringsakte opgesteld te worden. Dit dient gedaan te worden door een notaris. Hieronder vallen vaak ook de kadasterkosten. De notaris zorgt in dit geval voor de inschrijving bij het kadaster.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Instellingen Direct Accepteren
sluiten